Developer z Dubaja za štyri miliardy eur dá Belehradu novú tvár

27.06.2014 Celý región

Belehrad 27. júna (TASR) - Srbská metropola Belehrad prejde v nasledujúcich rokoch výraznou premenou, najmä v oblasti centra mesta pri brehoch rieky Sáva, kde chce spoločnosť zo Spojených arabských emirátov (SAE) vybudovať obchodnú a obytnú štvrť za štyri miliardy eur.

Projekt s názvom Eagle Hills, ktorý má na rozlohe milión štvorcových metrov zahŕňať výškovú budovu v štýle dubajského mrakodrapu Burž Chalífa, ako aj nákupné centrum, kancelárie, byty a oddychovú zónu, dnes predstavil investor v Belehrade za účasti srbského premiéra Aleksandara Vučiča.

"Chceme zmeniť tvár Srbska," uviedol Vučič s tým, že cieľom projektu je pomôcť Belehradu stať sa najdôležitejším mestom juhovýchodnej Európy.

Muhamad Alabbar, výkonný riaditeľ Eagle Hills a predseda predstavenstva dubajskej firmy Emaar Properties, podľa agentúry AP konštatoval, že po premene sa stane Belehrad regionálnou metropolou.

Kritici diela, ktorého realizácia má začať už v budúcom roku, hovoria o netransparentnosti sprevádzajúcej prípravy projektu, pričom sa ozývajú aj hlasy, že navrhnutá architektúra nezodpovedá historickému charakteru Belehradu.
 

Vyberte región